طراحی داروخانه و مطب

طراحی داروخانه و مطب در گروه معماران شهرآرا

طراحی داروخانه و مطب

طراحی داروخانه و مطب در گروه معماران شهرآرا

۲ مطلب در دی ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بهترین متریال و آرامش در مطب

امروزه با پیشرفت‌های چشمگیری که در حوزه علوم پزشکی و سلامت حاصل‌شده است لزوم طراحی‌های منحصربه‌فرد و دکوراسیون مدرن  و نیز بازسازی داروخانه و مطب نیز به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل‌شده است. کثرت مطب‌ها، داروخانه‌ها و کلینیک‌های تخصصی مختلف ضمن وجود پزشکان متبحر و مجرب، نیازمند فضایی متناسب با ارائه خدمات و دکوراسیون مطب موردنظر است. اگر درگذشته‌ای نه چندان دور وجود صف‌های طولانی در داروخانه‌ها یا کلینیک‌های درمانی آزاردهنده محسوب می‌شد امروزه با بهره‌گیری از متدهای پیشرفته بازسازی و طراحی داروخانه و دکوراسیون مطب ضمن کارکردهای زیباشناسی در این زمینه ازنظر روانشناسی و آرامش بخشی به مراجعین نیز گام‌هایی اساسی برداشته‌شده است. نباید ازنظر دور داشت که رنگ و نما مکمل یکدیگر هستند و طوری درهم‌تنیده و به هم وابسته هستند که می‌توانند نمود شگرفی از تلفیق هنر و شفابخشی در دکوراسیون مطب و داروخانه داشته باشند. هدف در هر دو حالت درمان است. این مهم در گام نخست از طریق برچیدن و بازسازی و طراحی دکوراسیون مطب و نیز فضاهای داخلی کسالت‌بار و تنش‌زا آغاز می‌شود.

یک بیمار در زمان مراجعه به مطب پزشک یا مراجعه به کلینیک‌ها و داروخانه‌ها از همان لحظه ورود می‌تواند با قرارگیری در دکوراسیون مطب یا داروخانه مذکور تحت درمان قرار بگیرد. کارکرد رنگ‌ها هم اگرچه مربوط به زیرشاخه‌ی معتبری از علم روانشناسی به نام روانشناسی رنگ‌ها می‌باشد بااین‌وجود در هنر طراحی و چینش فضای داخلی منازل و بازسازی و طراحی دکوراسیون مطب یا اماکن اداری و به و یا دکوراسیون داروخانه‌ها و سایر مراکز حوزه سلامت نقش مهمی ایفا می‌کند. تغییر دکوراسیون یا بازسازی داروخانه و مطب می‌تواند موجب شود که هر یک از اجزا در با بیننده ارتباط بصری برقرار کنند.  وجود رنگ‌ها نیز می‌تواند مکمل ارتباطات عمیقی با بیمار باشد و پیش‌زمینه آگاهی او از پزشک و محیط درمانی است که در آن قرارگرفته است. تصوری که به‌طورمعمول از یک مطب درمانی وجود دارد یک سالن یا راهروی باریک و ساده با یک سرویس بهداشتی معمولی و نیز میز منشی و چند صندلی و در انتهای این سالن یا راهرو اتاق معاینه یا پزشک قرار دارد.

دیوارها می‌تواند با تابلوهای مختلفی که غالباً بی‌کیفیت و رنگ و رو رفته هستند پوشیده شده باشند و مثلاً در بهترین شرایط تابلو یا منظره‌ای کلاسیک بر آن‌ها دیده می‌شود که ارتباطی با بیننده برقرار نکرده و تناسبی با  فضای چینش و دکوراسیون موجود ندارد. رنگ و نور در تضاد باهم بوده و کارکردی معکوس در ذهن بیمار ایجاد می‌کنند. به‌عنوان‌مثال در نظر بگیرید که رنگ دیوارها تیره باشد و کارکنان مطب یا منشی‌ها بالباس‌هایی سفید در این رنگ‌آمیزی غلیظ قرار بگیرند. آیا غیر از استرس‌زا بودن حتی حرکت‌های ساده منشی یا کادر درمانی می‌توان انتظار داشت که بیمار به نتیجه مطلوبی از این مراجعات دست پیدا کند یا دست‌کم بتواند شرایط بیماری خودش را با فراغ خاطر برای پزشک معالج تشریح کند. نخستین کارکرد روانی یک فضای درمانی بارنگ و نور پیوند خورده است. بنابراین تحول، ناگزیر باید روی دهد و چنین تغییری ابتدا از بازسازی و طراحی مطب شروع‌شده و سپس به دکوراسیون آن و یا دکوراسیون داروخانه‌ها منتهی می‌شود.

اصول بازسازی حرفه‌ای

یک بازسازی اصولی برای مطب دربرگیرنده همه تحولات ضروری و توجه به جزییات مهم با کمترین هزینه ممکن می‌باشد. متخصصان حرفه‌ای ما به به‌کارگیری طرح‌ها و رنگ‌های مناسبی که به لحاظ استانداردهای طراحی مورد تأیید هستند اقدام به بازسازی و یا تغییرات لازم جهت دکوراسیون مطب می‌نمایند به‌نحوی‌که محیطی آرامش‌بخش توأم با زیبایی و جذابیت برای مراجعه‌کنندگان به وجود آید

تغییرات دکوراسیون مطب درواقع دست‌کاری در حجم فضای مورداستفاده و شکل دادن به فضا به شیوه‌ای جدید با توجه به جنبه‌های روانشناسی مطب و معماری آن می‌باشد. بررسی جوانب گوناگون در کاربری یک مطب می‌تواند کمک شایانی به خلق فضایی خاص و متفاوت کند به‌گونه‌ای که ترکیب عناصر و المان‌های موجود با بهترین نوع طراحی، بیشترین کارایی و بهره‌وری را به همراه داشته باشد.

بازسازی مطب توأم با به‌کارگیری دیوار پوش های مناسب و نورپردازی مطلوب که محیط را از حالت کسالت‌آور خارج می‌کند در تقویت روحیه بیماران تأثیر بسزایی دارد. استفاده از رنگ‌های زنده برای قسمت‌های اصلی مطب مانند درودیوار یا کف‌پوش ها و درعین‌حال کاربرد رنگ‌ها و ترکیبات آرامش‌بخش توأم با هارمونی مناسب با سایر تجهیزات داخلی برتری و هویت ویژه‌ای به مطب می‌بخشد.

طراحی و بازسازی اماکن درمانی و ضرورت بازنگری در اماکن درمانی

طراحی و بازسازی اماکن درمانی از مهمترین عوامل برای صمیمیت فضا و اثربخشی در اماکن درمانی است ، در حدود چند دهه قبل و پیش از ورود طراحی‌های مدرن به عرصه و انواع شیوه‌های بازسازی داروخانه و مطب یا اماکن درمانی دیگر فرد بیمار با ورود به بیمارستان‌ها یا مطب و کلینیک‌های تخصصی دچار نوعی تشویش و دلهره بیمار می‌شد. امروزه با پیشرفت‌هایی که در خصوص هنر معماری و طراحی دکوراسیون از قبیل دکوراسیون داروخانه و در حوزه بازسازی و طراحی مطب حاصل‌شده است دیگر این فضاهای کسالت‌آور و یکنواخت جای خود را به دکوراسیون‌ها و دیزاین های داخلی پیشرفته‌ای داده که به گروه دکوراسیون داروخانه، مطب یا کلینیک‌ها تقسیم می‌شود. حس صمیمیت و آسودگی خاطر فرد را در پی دارد. بهره‌گیری از فضاهای خالی و چیدمان مدرن فضای مراکز درمانی را متحول کرده است.

وجود کارشناسان دکوراسیون و طراحی و نیز تیم‌های مجرب معماری توانسته است بستر مناسبی برای خلق ایده‌ها و نوآوری در اماکن درمانی و کلینیک‌های مختلف یا بازسازی و طراحی مطب فراهم نماید. دکوراسیون موجود در این کلینیک‌ها به واحدهای پذیرش، آبدارخانه، اتاق معاینه و سرویس‌های بهداشتی محدود می‌شد ولی در طراحی اخیر با حذف انواع دیواره‌ها یا پنل های موجود پنل های جدید دیگری معمولاً در هارمونی جدیدی به‌صورت ایستاده یا معلق با توجه به نوع چیدمان در نظر گرفته‌شده است. در دکوراسیون مدرن که در کلینیک‌های تخصصی یا بازسازی داروخانه و مطب نیز موردتوجه قرار می‌گیرد کانترها، قفسه‌ها یا شلف های ام دی اف و رنگ‌بندی متنوع و شاد آرام‌بخش توانسته است به جذب بیشتر مراجعین بیفزاید. استفاده از فضاهای یا جداره‌هایی که به‌منظور قرارگیری انواع گل و گیاه غالباً در لابی این کلینیک‌ها مشاهده می‌شود بر زیبایی فضای داخلی افزوده است. مطمئناً غیر از بیماری که به اتاق معاینه مراجعه می‌کند لازم است تا پزشک نیز هماهنگ با محیط عمل کند بدین معنی که غیر از رنگ‌بندی اتاق معاینه پنل های دیگری نیز به‌منظور استراحت پزشک طراحی شود. مواد و مصالح به‌کاررفته در طراحی و بازسازی اماکن درمانی کلینیک‌ها، مطب یا دکوراسیون داروخانه‌ها از جنس چوب ، شیشه یا سرامیک می‌باشند.

  • راحله ارجمندنیا
  • ۰
  • ۰

 مطب مینیمال و رنگ سفید و تأثیر آن در دکوراسیون مینیمال

 

رنگ سفید از ساده‌ترین و پرطرفدارترین رنگ‌ها در بین طراحان است. از طرفی این رنگ، رنگی خنثی است. بنابراین از آن در طراحی‌های داخلی زیاد استفاده می‌شود. در فضاهای درمانی محبوبیت این رنگ چند برابر می‌شود. با کمتر فضایی روبه‌رو خواهید شد که، حداقل یک یا دو دیوار آن سفید نباشد.

 

طراحان مینیمال علاقه‌ای ویژه به رنگ سفید دارند. علت آن‌هم وجود سادگی در کنار جذابیت بالای این رنگ است. ازآنجایی‌که رنگ سفید قابلیت خطای دید در بزرگ کردن، فضا را دارد. از جهتی رنگ سفید با تمام‌رنگ‌ها قابل‌ترکیب و ست کردن است. برای فضاهای کوچک و کم‌نور استفاده از رنگ سفید، بسیار کارآمد است. رنگ سفید برای مطب بسیار مناسب است. زیرا در مدت طولانی خسته‌کننده نیست. از طرفی موجب تمیز نشان دادن فضا می‌شود. همچنین این رنگ قدیمی‌ترین رنگ برای استفاده در مطب‌هاست و بر فضا غالب می‌شود. برای طراحی دکوراسیون مینیمال در مطب دندانپزشکی، سفید می‌تواند مناسب‌ترین رنگ باشد، برای خاص بودن فضا کافی است، یک تک‌رنگ در کنار آن استفاده کنید و جذابیت بصری آن را مشاهده کنید.

از آنجایی که هنر مینیمال فقط به منازل و وسایل آن محدود نمیشود. طراحان در مراکز پزشکی و درمانی نیز به استفاده از این سبک پرداختند. در اینجا به دو نمونه از دکوراسیون مینیال در مطب دندانپزشکی اشاره میکنم. تا با این سبک بیشتر آشنا شوید.

    کلینیک دندانپزشکی سفید: این درمانگاه ارتودنسی در شهر کاتانیا در ایتالیا قرار دارد. طراح این کلینیک با، ایده از سفیدی دندان ها، تمامی فضاها و حتی وسایل و مصالح موجود در کلینیک را به رنگ سفید طراحی کرده است. از آنجایی که رنگ سفید نشان دهنده، تمیزی و بهداشت است و تو تمیزی و بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. یکی دیگر از دلایل انتخاب رنگ سفید، می‌تواند القای تمیزی و بهداشت به محیط باشد.

 

طراح در این کلینیک به منظور شاخص و خاص بودن رنگ سفید در فضا، با کمی رنگ طوسی در مبلمان کنتراست جانبی در کلینیک ایجاد کرده است. هدف دیگر رنگ سفید در این کلینیک ایجاد احساس رهبری و پیشروی به سوی آینده است. همچنین احساس درمان کامل را در بیمار، پرورش میدهد. از جذابیت‌های این کلینیک، وجود نورهای خطی که در سقف فضا طراحی‌شده است. راهنمای حرکت به بخش‌های مختلف برای مراجعه‌کننده است.

 

 

 

  • راحله ارجمندنیا